Berken haardhout

Berken openhaardhout stoken

Berken haardhout soorten.

De kwaliteit van de berken openhaardhout kan variëren van uitstekende tot matig afhankelijk van de soort berk die u gebruikt. Berk zijn meestal kleine tot middelgrote bomen die groeien in laagland en hebben een ondiep wortelstelsel. Deze bomen zijn waarschijnlijk het best bekend om hun unieke schors.

Zoals bij de meeste bomen zijn er verschillende soorten binnen de berkenfamilie, maar de gele berk en zwarte berk produceren de het beste hout.

Zwarte Berk

De zwarte berk, ook bekend als berg mahonie, zoete berken en kersen berken, zijn waarschijnlijk de meest wenselijke brandhout soorten binnen de berk familie. Het hout heeft een dichte vezels die het mogelijk maakt om lang en warm verbranden. Deze kwaliteit alleen al maakt het een gewaardeerde brandhout.

De zwarte berk heeft ook een unieke zoete geur wanneer het brandt. Zoals met de meeste berken is het aanbevolen je zagen en kloven van de berk zo spoedig mogelijk na het vellen van de boom voor optimale aroma's. Dit is vanwege het hoge gehalte sap in de boom. De zwarte berk is misschien wel een van de top gewenste openhaardhout keuzes van alle soorten hout.

Gele Berk

De gele berk of moeras berk, wordt geïdentificeerd door het zilver-geel gladde schors. Naar verloop van tijd begint de schors om terug te krullen waardoor het een unieke uitstraling krijgt. De gele berk is een harde, sterke, dichte hout dat wordt gebruikt voor het maken van meubels. De dichtheid van het hout maakt het een tot uitstekende keuze berken brandhout.

Een ander onderscheid van de gele berk is de wintergroen geur wanneer het brandt. Gele berk heeft wel een paar nadelen. Het is moeilijk op te splitsen en het droogt langzaam. Het is aan te raden om het zagen en kloven van de gele berk zo snel mogelijk te doen na het kappen om het hout goed te laten drogen. Het is belangrijk om het hout aan de lucht bloot te stellen en laten drogen vanwege de hoge sap gehalte.

Witte Berk

De witte berk, of papier berken, is het meest bekend en wordt gebruikt voor het schors. Het heeft witte, dunne, papier, zoals schors met donkere dunne horizontale strepen. De schors is waterdicht en is gebruikt bij het maken van wigwams, kano's, schalen en vele andere dingen. De houtvezels zijn minder dicht en sterk als zwarte of gele berk, resulterend in een lichte houtsoort waardoor het een slechtere brandhout keuze is, in vergelijking met de andere twee.

De schors van de boom heeft de neiging het vocht  vast te houden, het vocht maakt het moeilijk om het berken hout te drogen. Het is belangrijk om witte berk te kloven in kleine delen en geef het hout voldoende tijd om te drogen. Zorg er ook voor om niet om het hout direct op de grond te stapelen, omdat witte berk staat bekend om snel te rotten als ze wordt blootgesteld aan het weer. De witte berk is een gewoon goede brandhout, mits goed droog.